Ademhaling - Herbora
50786
page-template-default,page,page-id-50786,wp-custom-logo,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-51608
 

Ademhaling

Goed ademen: Een verademing!

Ik weet hoe het voelt: gespannen zijn, jezelf kwijt zijn en daar haast in paniek van raken, (op)gejaagd zijn, je niet uitgerust voelen, de grip op je gezondheid en je leven kwijt zijn! En ik weet inmiddels wat ik er aan kan doen vanuit mijn eigen ervaring, gesteund door kennis en kunde!

Graag help ik je als je ook tegen deze dingen aanloopt, daarom nodig ik je uit om de onderstaande tekst rustig door te lezen. Ik heb gemerkt namelijk, dat als je weet hoe je lichaam werkt en reageert, je jezelf beter kunt begrijpen en helpen!

En ademen is één van de belangrijkste helingstechnieken: je kunt met je ademhaling je pijnklachten verminderen, de emotionele zwaarte van trauma’s verminderen of laten verdwijnen, je zelfliefde vergroten, je realiteit veranderen, bewust je leven creëren… Dit heet: ‘Ademwerk’ lees verder

Een rustige ademhaling en rust in je hoofd gaan hand in hand: adem rustig en ook je brein komt tot rust. In mijn praktijk werk ik veel met de ademhaling, omdat ik gemerkt heb dat je kunt leren zelf op de rem te trappen om je eigen gezondheid, je energieniveau en je welbevinden te verbeteren. Ik laat je kennis maken met ademwerk, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, het weer voelen en aanwezig zijn in je lichaam: de ‘tempel van  jou ziel”!

‘Ademen: simpel, krachtig, zonder bijwerkingen’

Als je geboren wordt dan geef je met je eerste ademteug aan dat je wilt leven! Je ademt in en je verbindt als het ware je Goddelijke oorsprong met je Aardse lichaam. En je adem blijft bij je zo lang je leeft! En een goede ademhaling blijkt een waarborg te zijn voor gezondheid in alle opzichten. Dit blijkt uit diverse studies die hier over gedaan zijn.

 

Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je voldoende zuurstof, maar ook levensenergie (Chi/Prana) inademt en dat heel veel afvalstoffen (en emoties die je los mag laten) je lichaam weer verlaten met de uitademing. Ook maakt een goede ademhaling dat je goed in je lijf komt te zitten, dat je dus geaard bent en dat je aura ook nog eens stevig wordt, zodat je minder vatbaar wordt voor een veelheid van indrukken en invloeden vanuit je omgeving.

Een goede ademhaling werkt door tot diep in je lichaam: je organen en al je cellen! Zelfs als er al ziekte is geconstateerd in je lichaam dan draagt een goede ademhaling bij aan het herstel van het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

Wat is een goede ademhaling?

Bij een goede ademhaling in rust adem je rustig in, door de neus, naar vooral richting je buik. De uitademing gebeurt eigenlijk passief, je laat ‘los’, waarbij je voelt dat je lichaam zich ontspant. Een ‘volledige ademhaling’ begint in je lage buik en ‘rolt’ dan via je middenrif naar je borstkas, heel rustig, de uitademing ‘laat je gaan’, je verlengt je uitademing of je kunt een pauze houden na je uitademing waarna je lichaam vanzelf weer vraagt om een inademing. Hiermee breng je je lijf en dus ook je geest in een gevoel van kalmte. Je stimuleert hiermee je ‘parasympatische zenuwstelsel’, het zenuwstelsel wat je nodig hebt voor herstel. Je trapt op ‘de rem’ van het zenuwstelsel dat we gebruiken voor altijd maar in de ‘doe stand’ staan, steeds maar actief/productief/ zijn, stress, geen tijd om te voelen hoe het met je is etc.

We gaan dus heel veel over onze grenzen omdat we eigenlijk niet meer voelen wat ons lijf ons te vertellen heeft. We missen hierdoor belangrijke informatie, we verliezen ons contact met onszelf.

Hoe komt het dat de ademhaling van veel mensen verstoord is?

De bron van oorzaken van een verstoorde ademhaling (te snel, ingehouden, te diep) is onze manier van leven. Meer dan ooit staan we bloot aan spanningen: indrukken via de media, de sociale media, aanhoudende geestelijke druk door situaties op de werkvloer, gezin, relatie, maatschappij. Ik heb eens gelezen dat wij op één dag net zoveel met indrukken te maken krijgen als iemand uit de middeleeuwen in een heel leven! Deze stress heeft direct invloed op de ademhaling.

Veel mensen hebben een ademhaling die boven de 20 keer per minuut ligt, dat komt overeen met een ademhaling die nodig is als je 18 kilometer per uur tegen de wind in moet fietsen. Normaal neem je tijdens zo’n fietstocht even een pauze, maar voor veel mensen is deze ademfrequentie normaal geworden in rust! Ook in de nacht, tijdens de slaap gaat deze snelle ademhaling door, terwijl het lichaam zich juist wil herstellen. Dit kost ongelooflijk veel energie en het maakt dat je ’s morgens niet uitgerust en fit wakker wordt.

Invloed van voeding

Ook onze voeding heeft invloed op je ademhaling, denk daarbij aan koffie, alcohol, chocolade, suiker, melkproducten, bordje spareribs en vlees in het algemeen, bepaalde E-stoffen. En natuurlijk beïnvloedt lichamelijke- en geestelijke pijn en angst ook je ademhaling. Misschien heb je in je leven iets meegemaakt dat je ademhaling blokkeerde, iets wat veel impact heeft gehad. Dat stuk weerhoudt je ervan om vrij te kunnen ademen, hier kun je met ademwerk veel heling in aanbrengen, zonder je in langdurige therapieën onder te moeten dompelen. Jouw lichaam heeft een bijzonder sterk helend vermogen!

Een gespannen of verkeerde houding van je lichaam, strakke kleding en overgewicht belemmeren ook een goede ademhaling. Een verkeerde manier van  ademhalen zorgt er ook weer voor dat je in je angst blijft hangen, dat de pijn erger wordt, dat je niet kunt afvallen, dat je niet kunt herstellen etc., zo houd je een cirkel in stand.

In echte stress situaties is het handig dat je ademhaling versnelt, je bloeddruk omhoog gaat, je hartslag versnelt, je hulpademhalingsspieren actief zijn, allemaal zaken die helpen om je lichaam in staat van paraatheid te brengen om te kunnen vluchten of te moeten vechten, dat is wel zo handig als je oog in oog met een leeuw staat. Je spijsvertering en alle andere functies van je lichaam staan op een laag pitje, die heb je ook niet nodig als je echt in gevaar bent, dat komt later wel weer. Tegenwoordig houden we ons lichaam bijna ‘24/7’ in staat van paraatheid met alle gevolgen van dien.

Onze taal kent ook diverse uitdrukkingen die het verband laten zien tussen de ademhaling en onze gemoedstoestand: ‘Ik hapte naar adem’, ‘de adem stokte in mijn keel’, ik kreeg het er benauwd van’, we luisterden ademloos’, ‘een zucht van verlichting’, ‘opgelucht ademhalen’. Sommige ideeën waarmee we groot gebracht zijn, stimuleren niet echt een goede (buik)ademhaling: ‘Kop op’, ‘borst vooruit’, ‘billen intrekken, schouders naar achteren’, trek je buik eens in’…etc.!

Welke tekenen wijzen op een verstoorde ademhaling?

  • Pijn in je schouders of nek (doordat je ademhaling ‘hoog’ zit, moet je lichaam je hele borstkas optillen om je longen ruimte te geven, de zogenaamde hulpademhalingsspieren)
  • Gejaagdheid, een algemeen gevoel dat steeds bij je is
  • angst
  • Vaak zuchten of gapen
  • Vermoeidheid, hartkloppingen
  • Koude voeten en handen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Het gevoel dat je het contact met je lichaam verliest, een gevoel van angst
  • geen grip meer hebben op je leven
  • een onwerkelijk gevoel hebben, ‘wie/waar ben ik?’

De adem is de sleutel tot genezing, adem is: zuurstof, levensenergie, een hoog frequente energie die we mogen (moeten) gebruiken! Lees verder op de pagina Ademwerk